fbpx

Je huis verduurzamen. Hoe doe je dat?

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de noodzaak om hun huis te verduurzamen, niet alleen om het milieu te sparen, maar ook om te besparen op energiekosten. De steeds verder stijgende energieprijzen hebben er zelfs voor gezorgd dat Nederlanders hun huizen nu versneld willen verduurzamen. De kosten van verduurzaming zijn echter vaak een (te) hoge drempel. Gelukkig heeft de overheid een aantal subsidieregelingen beschikbaar gesteld.

Tot 30 procent subsidie op isolatiemaatregelen

Ga je in jouw woning oude deuren of ramen vervangen? Voor duurzame maatregelen kun je als huiseigenaar bij de verbouwing of renovatie van eigen woning gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidie is bestemd voor investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op het warmtenet en 5 hoofdmaatregelen op het gebied van isolatie: gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en HR++ glas of triple glas.

Heb je plannen om je huis (beter) te isoleren? Met de ISDE-subsidieregeling kun je ongeveer 30% van de kosten terugkrijgen. Daarvoor moet je tenminste twee delen van je huis laten isoleren. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur isoleren én isolerende kozijnen met triple glas plaatsen. Je mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Je krijgt bij één maatregel ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Neem je binnen 24 maanden een 2e (of meer) maatregelen (deze moet dan wel genomen zijn na 1 april 2022)? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten. Met de ISDE-subsidieregeling kun je dus ongeveer 30% van de kosten terugkrijgen. Deze percentages zijn slechts een schatting. De exacte subsidiebedragen en voorwaarden bij één of 2 (of meer) maatregelen vindt je op de pagina van de isolatiemaatregelen van het rvo.

Ga naar de website van het rvo

Subsidie voor nieuwe kozijnen?

De subsidie op kozijnen valt samen met die van HR++ glas of triple glas. Je krijgt subsidie op kozijnen als je direct ook HR++ glas of triple glas plaatst. Voor triple glas geldt bovendien dat het in isolerende kozijnen geplaatst moet worden.

Alle kozijnen van PaSCAL ramen en deuren zijn isolerend en worden standaard geleverd met HR++ glas. Triple glas is op aanvraag verkrijgbaar.

Ga je daadwerkelijk subsidie aanvragen, dan is het belangrijk om te weten dat je dit voor maximaal 45m2 HR++ glas en triple glas kunt doen. Wil je HR++ en triple glas combineren door bijvoorbeeld in de slaapkamers voor HR++ glas te kiezen, terwijl je in de woonkamer en keuken triple glas laat plaatsen? Dan moet het totaal aantal m2 dat vervangen wordt, minimaal 8m2 zijn. Het maximum aantal m2 blijft hetzelfde.

Bij oude kozijnen gaat veel energie verloren. Dat geldt ook voor kozijnen met dubbelglas die vóór 1995 zijn geplaatst. Ongeacht of het gaat om houten, aluminium of kunststof kozijnen. Alleen glas vervangen lost niets op. Het gaat vooral om de techniek van het kozijnprofiel. Veel warmte ‘lekt’ namelijk weg bij de randen van het glas (in het kozijn), bij de kozijnranden én bij de aansluiting op het metselwerk.

Hoe vraag je de subsidie aan?

Je kunt de subsidie aanvragen op de website van Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Doorloop eerst het stappenplan zodat je precies weet wat je nodig hebt voor je een aanvraag gaat doen. Of gebruik de rekentool voor een indicatieve berekening van te ontvangen subsidie.
Meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning mag, maar het moet dan wel om andere hoofdmaatregelen gaan.

Naar de website >>