Condens
Dit wordt vaak door bewoners ’s ochtends vastgesteld. Condens is nooit een gebrek aan het kozijn of het glas, maar ligt altijd aan het binnenklimaat! Condens is een direct gevolg van (een te hoge) relatieve luchtvochtigheid.
Hoe zit dit dan precies?
Warme lucht kan meer waterdamp bevatten dan koude lucht. Condens is dus altijd de combinatie tussen temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Stel je binnentemperatuur is 20 graden en je relatieve luchtvochtigheid is 50%. Wanneer de temperatuur daalt in de ruimte tot 9,3 graden, is de relatieve luchtvochtigheid 100% en zal condens optreden. Condens treedt op de koudste plek op en is als eerste zichtbaar op harde materialen.
Materialen met een zachte structuur zal de condens makkelijker intrekken. Juist ’s morgens wordt condens zichtbaar op kozijnen omdat ’s nachts de thermostaat omlaag gaat en bijvoorbeeld de gordijnen dichtgaan waardoor ook de lucht tussen kozijnen en de gordijnen niet voldoende circuleert. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Zowel temperatuur als ventilatie zijn dus essentieel om condens te voorkomen. Twijfel je over de luchtvochtigheid? Plaats dan een hygrometer.