Inbraakveiligheid van hang en sluitwerk

Een belangrijk aspect van een (toekomstig) huis is de inbraakveiligheid. Met de juiste sloten is de kans op inbraak klein. Inbraakveiligheid is relevant voor elke woning, of deze nu in een drukke buurt staat of juist niet. Het handige aan sloten met een SKG keurmerk, is dat je aan de hand van het aantal sterren kunt aflezen hoe inbraakwerend het slot is.

 

Waar staat SKG voor?

SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze onafhankelijke organisatie test hang – en sluitwerk op duurzaamheid. Het SKG keurmerk heeft een kenmerkend logo waarbij je direct het aantal sterren ziet dat een slot heeft. Dit SKG keurmerk moet altijd meteen te zien zijn op een slot, dus zonder dat je bijvoorbeeld iets los hoeft te schroeven.

 

Betekenis SKG sterren

Het SKG keurmerk werkt met een sterrensysteem. Een SKG goedgekeurd slot kan één, twee of drie sterren hebben. Bij het toekennen van de sterren wordt er uitgegaan van de tijd die een inbreker nodig heeft om het desbetreffende slot te forceren.

  • Een SKG 1-sterrenslot is niet zelfstandig inbraakwerend. Zo’n slot moet worden gemonteerd met een gelijkwaardig sterrenslot, of een sterker goedgekeurd slot om een inbreker te vertragen.
  • Een 2-sterrenslot is zelfstandig inbraakwerend en kan het binnendringen van een inbreker minimaal drie minuten vertragen.
  • Het 3-sterrenslot is ook zelfstandig inbraakwerenden deze zal een inbreker minstens vijf minuten vertragen.

 

De rol van de cilinder

Tegenwoordig zijn de meest gebruikte cilinders SKG**, deze zijn niet bestand tegen kerntrekken, een zeer populaire inbraakmethode. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) adviseert om kerntrekbeveiligde cilinders met beveiligingsklasse SKG*** en/of kerntrek beslag te plaatsen met een minimale uittrekkracht van 15Kn.

Cilinders die voorzien zijn van SKG*** zijn versterkt met kerntrekbeveiliging. Deze cilinders zijn hierdoor bestand tegen de meest actuele inbraakmethodes als lockpicking, de klopsleutelmethode (https://www.veiligheids-sloten.nl/help/klopsleutelmethode) en het eerder benoemde kerntrekken. Een cilinder zonder deurbeslag is echter niet inbraakwerend. Zorg daarom dat u uw SKG*** cilinders (minimaal) altijd combineert met veiligheidsbeslag.

Pascal ramen en deuren werkt uiteraard altijd met een kerntrekbeveiling.

Breng je een bezoek aan onze showroom?

Zie jij of jouw klant door de bomen het bos niet meer? Er is zoveel te kiezen, maar wat houdt alles precies in?
Bezoek onze showroom en ontdek de verschillende mogelijkheden.